Analysis of beef cattle production in Sergipe

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21527/2237-6453.2025.62.15970

Keywords:

Cattle production, Mesoregions of Sergipe, Agricultural Census, Beef cattle

Abstract

Beef production has been on the rise in recent years, as a result of investment in technologies that have led to an increase in the production and quality of the Brazilian product. In the Northeast, despite significant participation in the activity, climate irregularities sometimes impact production. In Sergipe, beef production is important, mainly for family farming and shows a greater concentration of production in Alto Sertão Sergipano, Agreste Central and Central-South. Therefore, the article aims to analyze the production of beef cattle in Sergipe. Therefore, quantitative research was carried out, using the Automatic Recovery System (SIDRA) database, made available by IBGE, based on data from the 2006 and 2017 Agricultural Census, as well as bibliographic analysis to contextualize the study. As a result, beef cattle production in Sergipe is small in relation to Brazil and has been fluctuating in recent years. East Sergipe showed growth in both the number of establishments and the number of cattle. Sertão Sergipano, on the other hand, declared an increase in the number of establishments and a decrease in herds. Contrary to what was mentioned, in Agreste Sergipano there was a simultaneous transfer in the number of cattle and in the number of family agricultural establishments. Finally, it can be concluded that beef cattle productivity in the state is low and has been fluctuating negatively, due to the decrease in the number of cattle and production in total absolute numbers.

References

ALVES, E. K. S.; VILLWOCK, A. P. S.; FOSSÁ, J. L. Transformações da cadeia produtiva do leite: uma análise em painel sobre a produção de leite em Sergipe. In: Anais do 61º Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural (SOBER). Anais...Piracicaba(SP) ESALQ/USP, 2023. Disponível em: https//www.even3.com.br/anais/sober2023/624344-TRANSFORMACOES-DA-CADEIA-PRODUTIVA-DO-LEITE--UMA-ANALISE-EM-PAINEL-SOBRE-A--PRODUCAO-DE-LEITE-EM-SERGIPE. Acesso em: 16/11/2024.

ANGELOTTI, F; GIONGO, V. Ações de mitigação e adaptação frente às mudanças climáticas. Agricultura familiar dependente de chuva no Semiárido, v. 1, cap. 13, p. 445-467, 2019.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DAS INDÚSTRIAS EXPORTADORAS DE CARNE (ABIEC). Exportações brasileiras de carne bovina têm crescimento de 45,5% na receita até julho. Disponívem em: https://www.abiec.com.br/. Acesso em 08 de março de 2024.

BARCELLOS, J. O. J. et al. A bovinocultura de corte frente a agriculturização no sul do Brasil. Ciclo de atualização em medicina veterinária, v. 11, p. 13-30, 2004.

BATALHA, M. O. et al. Anàlise da Competitividade da Cadeia agroindustrial da carne bovina no estado do Paranà. Curitiba: IPARDES, p. 49-255, 2002.

BATALHA, M. O. Gestão agroindustrial. São Paulo: Atlas, 3ª ed. 2021.

BEZERRA, F. J. A. et al. Perfil Socioeconômico de Alagoas. Banco do Nordeste do Brasil, p. 1-177, 2015.

BOLFE, É. L. et al. Matopiba em crescimento agrícola: Aspectos territoriais e socioeconômicos. Revista Política Agrícola, Brasília, v. 25, n. 4, p. 1-25, 2016.

BRASIL. Lei n. 11.326, de 24 de julho de 2006. Estabelece as diretrizes para a formulação da Política Nacional da Agricultura Familiar e Empreendimentos Familiares Rurais. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 24 jul. 2006.

BRASIL. Decreto nº 9.064, de 31 de maio de 2017. Dispõe sobre a Unidade Familiar de Produção Agrária, institui o Cadastro Nacional da Agricultura Familiar e regulamenta a Lei nº 11.326, de 24 de julho de 2006, que estabelece as diretrizes para a formulação da Política Nacional da Agricultura Familiar e empreendimentos familiares rural. In: Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, 31 de maio de 2017. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato2015-2018/2017/Decreto/D9064.htm.

BUAINAIN, A. M.; BATALHA, M. O. Cadeia produtiva da carne bovina. Série Agronegócios. IICA/CATIE, Brasília, v. 8, p. 1-85, 2007.

BUAINAIN, A. M.; GARCIA, J. R.; VIEIRA FILHO, J. E. R. A economia agropecuária do Matopiba: Agricultural economy of Matopiba. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 26, n. 2, p. 376-401, 2018.

BUAINAIN, A. M.; ROMEIRO, A. R.; GUANZIROLI, C. Agricultura familiar e o novo mundo rural. Sociologias. v. 5, n. 10, p. 312-347, 2003.

CABRAL, J. V. Consumo de carne bovina no Brasil. Orientadora: Ana Paula Gomide. 2022. 32 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharel em Zootecnia) – Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Rio Verde, Rio Verde, p. 1-32, 2022.

CARVALHO, L. Impacto da peste suína africana nas exportações de carne bovina brasileira. Dissertação (Mestrado) - Curso de Economia e Gestão do Agronegócio, Fundação Getulio Vargas Escola de Economia de São Paulo, São Paulo, p. 1-46, 2021.

CASTRO, C. N. Agricultura familiar no Brasil, na América Latina e no Caribe: institucionalidade, características e desafios. v. 4, p. 1-321, 2024.

CASTRO, César Nunes de. A agricultura no Nordeste brasileiro: oportunidades e limitações ao desenvolvimento. Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea) Texto para Discussão, n. 1786, p. 1-48, 2012.

CEPEA. Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada. PIB-AGRO/CEPEA: Após recordes em 2020 e 2021, PIB do agro cai 4,22% em 2022. 2023. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/br/releases/pib-agro-cepea-apos-recordes-em-2020-e-2021-pib-do-agro-cai-4-22 em2022.aspx#:~:text=Cepea%2C%2017%2F03%2F2023,4%2C22%25%20em%202022. Acesso em: 24 jul. 2023.

COSTA, J. E.; CARVALHO, D. M. Agricultura familiar no estado de Sergipe: uma leitura a partir dos dados do censo agropecuário 2017. Revista Econômica do Nordeste, v. 51, n. Suplemento Especial, p. 195–209, 2020. DOI: 10.61673/ren.2020.1265. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/revista/ren/article/view/1265. Acesso em: 21 nov. 2024.

CUENCA, M. A. G.; DOMPIERI, M. H. G.; SÁ, H. A. Análise dos Efeitos dos Fatores de Variação do Valor Bruto da Produção de Milho por meio do Modelo ShiftShare, no Estado de Sergipe. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, p. 1-29, 2015. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/6911#resultado. Acesso em: 17 de novembro de 2024.

ESTEVES, J. C. B. Desenvolvimento rural e subdesenvolvimento econômico no Baixo São Francisco Sergipano. 2012. 108 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Desenvolvimento Regional e Gestão em Empreendimentos Locais, Economia, Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, p. 1-108, 2012.

FERNANDES, M. R. M. et al. Mudanças do uso e de cobertura da terra na região semiárida de Sergipe. Floresta e Ambiente, v. 22, p. 472-482, 2015.

FREUND, C. F. Saberes alimentares tradicionais e mercados populares: uma avaliação em profundidade acerca da política municipal de fiscalização da vigilância sanitária de Fortaleza no Mercado São Sebastião. 2022. Dissertação (Mestrado) – Mestrado Profissional em Avaliação de Políticas Públicas, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, p. 1-118, 2022.

GONÇALVES, V. S. P. et al. Caracterização da pecuária bovina no Estado da Paraíba, Nordeste do Brasil. Semina: Ciências Agrárias, v. 36, n. 1, p. 557-569, 2015.

GURGEL, I. A.; NUNES, E. M. A dinâmica socioeconômica da pecuária do Rio Grande do Norte: análise da cadeia produtiva do leite do território da cidadania sertão do Apodi. Revista Econômica do Nordeste, v. 50, n. 2, p. 59-76, 2019.

HELFAND, S. M., MOREIRA, A. R. B. FIGUEIREDO, A. M. R. Explicando as diferenças de pobreza entre produtores agrícolas no Brasil: simulações contrafactuais com o censo agropecuário 1995-96. Revista de Economia e Sociologia Rural. Piracicaba-SP, v. 49, n. 2, p. 391-418, 2011.

IBGE. Censo Agropecuário 2006: Dados sobre agricultura familiar - MDA/PRONAF. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2006/dados-sobre-a gricultura-familiar-mda-pronaf. Acesso 13 de setembro de 2023.

IBGE. Censo Agropecuário 2017: Resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE, 2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017/resultados-def initivos. Acesso em 13 de setembro de 2023.

IBGE. Censo Agropecuário 2017: Resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE, 2019.

IBGE. Pesquisa da Pecuária Municipal: Efetivos dos rebanhos: IBGE, 2021. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9107-producao-da-pec uaria-municipal.html?=&t=resultados. Acesso em abril de 2023.

IPEA.Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada. Agricultura no Nordeste brasileiro: oportunidades e limitações ao desenvolvimento. Texto para Discussão, 2012. Disponível em: https://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/1011/1/TD_1786.pdf.

KRETER, A. C.; SOUZA JUNIOR, J. R C. Economia agrícola. Carta de Conjuntura, v. 46, p. 1-28, 2020.

MATTE, A. Mudanças produtivas no Pampa brasileiro: impactos, vulnerabilidade e estratégias de reação. In: SUZUKI, J. C.; LAURENT, F.; ARAÚJO, V. B. (Org.). Transições produtivas, agroecológicas e culturais no campo brasileiro. 1ed. São Paulo: FFLCH/USP, p. 93-123, 2019.

MENEZES, A. P. Garantias de crédito rural no Brasil: acesso, condições e inadimplência. 2022. 45 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Mestre em Gestão Para A Competitividade, Fundação Getulio Vargas Escola de Administração de Empresas de São Paulo, São Paulo, p. 1-45, 2022. n. 1, p. 1-64, 2019.

OBSERVATÓRIO DE SERGIPE. Perfil da Pecuária Municipal 2020 - Sergipe. Observatório de Sergipe, Aracaju, p. 1-36, 2020.

PEREIRA, C. N.; PORCIONATO, G. L.; CASTRO, C. N. Aspectos socioeconômicos da região do MATOPIBA: Boletim Regional, Urbano e Ambiental - IPEA. Brasília: Ipea, p. 1-14, 2018

PEROBELLI, F. S. et al. Análise Espacial da Cadeia Produtiva da Carne Bovina no Brasil para 2006 e 2017. Revista Brasileira de Estudos Regionais e Urbanos, v. 16, n. 4, p. 567-590, 2022.

PORTELA, J. C. et al. Atributos físico-hídricos e químicos de solos sob cultivo de milho na região agreste de Sergipe. Agropecuária Científica no Semiárido, v. 10, n. 1, p. 51-58, 2014.

PROCÓPIO, S. O. et al. Sealba: região de alto potencial agrícola no Nordeste brasileiro. Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 221)

RANGEL, J. H. et al. Sistemas ILPF e transferência de tecnologia nos estados do Ceará, Rio Grande do Norte, Paraíba, Pernambuco, Alagoas, Sergipe e Bahia. In: SKORUPA, L. A.; MANZATTO, C. V. (Ed.). Sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta no Brasil: estratégias regionais de transferência de tecnologia, avaliação da adoção e de impactos. Brasília: DF, Embrapa, 2019. cap. 5, p. 164-191.

RIBEIRO, C. M. Estudo do modo de vida dos pecuaristas familiares da Região da Campanha do Rio Grande do Sul. Tese – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Ciências Econômicas, Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, Porto Alegre, 2009.

SANTOS, J. A. N. et al. A agroindústria da carne bovina no Nordeste, Fortaleza: Banco do Nordeste do Brasil, Série Documentos do ETENE, n. 31, p. 1-450, 2012.

SANTOS, P. H. N.; BARROS, G. V. P.; FERREIRA, W. S. Perfil climático e cobertura do solo: o cenário do estado de Sergipe. Revista Brasileira de Geografia Física, v. 16, n. 01, p. 101-115, 2023.

SANTOS, P. H. N.; COSTA, J. E. Retrato preliminar do território do alto sertão sergipano pelos dados do censo agropecuário 2017. Geopauta, v. 4, n. 3, p. 153-179, 2020.

SILVA, G. B.; MAGALHÃES, M.; CARRARA, A. F. Exportação de carne bovina brasileira para a União Europeia entre 2008 e 2021: A importância para a balança comercial do agronegócio. Revista de Economia e Agronegócio, v. 20, n. 2, p. 1-21, 2022.

SILVA, J. M. O avanço do agronegócio em Nossa Senhora de Lourdes/SE: dissipação dos cultivos tradicionais e desfiguração da cultura alimentar. 2023. 147 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) – Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2023.

SOARES, K. R; XIMENES, L. F. CARNE BOVINA: v. 7 n. 229 (2022). Caderno Setorial ETENE, v. 7, p. 1-13, 2022.

VASCONCELOS, C. A.; NERY, M. P. A. Breves configurações ambientais do agreste sergipano no Brasil. Revista Geográfica de América Central, v. 2, n. 47, 2011.

VIEIRA FILHO, J. E. R.; GASQUES, J. G.; RONSOM, S. Inovação e expansão agropecuária brasileira. In: VIEIRA FILHO, J. E. R.; GASQUES, J. G. (Org.). Uma jornada pelos contrastes do Brasil: cem anos de Censo Agropecuário. Brasília: Ipea, p. 123-134, 2020.

VIEIRA, T. R. S. et al. Análise dos processos de averbação das reservas legais no Estado de Sergipe. Floresta e Ambiente, v. 20, p. 149-158, 2013.

Published

2025-03-20

How to Cite

Villwock, A. P., Castro, B., Alves, E., & Fossá, J. (2025). Analysis of beef cattle production in Sergipe. Desenvolvimento Em Questão, 23(62), e15970. https://doi.org/10.21527/2237-6453.2025.62.15970

Issue

Section

Artigos