Eating or 'enriching'? The challenges of agroecological production amidst the expansion of soybeans in santana do livramento/RS
DOI:
https://doi.org/10.21527/2237-6453.2025.62.14202Keywords:
Family farming, food, sustainability, agroecologyAbstract
Agroecological family farming has the potential to promote sustainability in rural areas, while monocultures can have negative environmental and social impacts. This research aims to analyze the threats to family agroecological food production in the face of the expansion of soybean monoculture in the municipality of Santana do Livramento/RS. The study has a qualitative approach, an exploratory and descriptive nature and a case study method. The data collection techniques used were semi-structured interviews and non-participant observation. Fourteen interviews were carried out, nine with agroecological family farmers and five with development agents. Based on content analysis and the perceptions recorded in the field diary, it was found that the main threats experienced by agroecological family farmers are: prejudice against women; a shortage of qualified labor; a lack of recognition from consumers; proximity to monocultures that use pesticides; the precarious situation of rural roads; a lack of public incentives; and low appreciation for food production in the agroecological production system. The obstacles listed highlight the urgent need for reflection and action in favor of the type of food we want to consume and the production model to be valued, in defense of a fairer, more responsible and sustainable agri-food system.
References
ALTIERI, M. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. 3. ed. Porto Alegre: UFRGS, 2011.
AMARAL, L. de S. Redes agroalimentares alternativas: um olhar sobre a central de comercialização da agricultura familiar e economia solidária no Rio Grande do Norte. Revista Inter-Legere, Natal, v. 4, n. 30, 2021.
AQUINO, J. R. de; SCHNEIDER, S. O papel da agricultura familiar na superação da crise atual. Brasil debate. (Site). Publicado em: 27 abr. 2021. Disponível em: https://brasildebate.com.br/o-papel-da-agricultura-familiar-na-superacao-da-crise-atual/. Acesso em: 13 jun. 2021.
ASSIS, R. L. de; ROMEIRO, A. R. Agroecologia e agricultura orgânica: controvérsias e tendências. Desenvolvimento e meio ambiente, Curitiba, n. 6, p. 67-80, 2002.
BARCELLOS, M. D. de. As contribuições da agricultura e da alimentação para a agenda 2030. In: PREISS, P.; SCHNEIDER, S. (Orgs.). Sistemas alimentares no século XXI: Debates Contemporâneos. Porto Alegre: UFRGS, 2020.
BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011.
BLAY-PALMER, A. et al. Sustainable food system assessment: Lessonsfrom global practice. New York: Routledge, 2020.
BREITENBACH, R.; CORAZZA, G. Jovens rurais do Rio Grande do Sul/Brasil: questões de gênero na sucessão geracional. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, Taubaté, v. 16, n. 3, p. 413-428, 2020.
BUAINAIN, A. M. (Org.). Agricultura familiar e inovação tecnológica no Brasil: características, desafios e obstáculos. 1. ed. Campinas: Editora da UNICAMP, 2007.
CAMPANHOLA, C.; VALARINI, J. P. A agricultura orgânica e seu potencial para o pequeno agricultor. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 18, n. 3, p. 69-101, 2001.
CAPORAL, F. R.; COSTABEBER, J. A. Agroecologia e extensão rural: contribuições para a promoção do desenvolvimento rural sustentável. Brasília: MDA/SAF/DATER-IICA, 2004a.
CAPORAL, F. R.; COSTABEBER, J. A. Agroecologia: alguns conceitos e princípios. Brasília: MDA/SAF/DATER-IICA, 2004b.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Produção de grãos é estimada em 272,5 milhões de toneladas com clima favorável para as culturas de 2ª safra. Portal do Governo Federal. (Site). Publicado em: 07 jul. 2022. Disponível em: https://www.conab.gov.br/ultimas-noticias/4684-producao-de-graos-e-estimada-em-272-5-milhoes-de-toneladas-com-clima-favoravel-para-as-culturas-de-2-safra. Acesso em: 22 ago. 2022.
CORRÊA, M. L. M. et al. Alimento ou mercadoria? Indicadores de autossuficiência alimentar em territórios do agronegócio, Mato Grosso. Saúde Debate, Rio de Janeiro, v. 43, n. 123, p. 1070-1083, 2019.
DAL SOGLIO, F. A agricultura moderna e o mito da produtividade. In: DAL SOGLIO, F.; KUBO, R. R. (Orgs.). Desenvolvimento, agricultura e sustentabilidade. Porto Alegre: UFRGS, 2016.
DAROLT, M. Agroecologia: definição, lições aprendidas e desafios. Observatório Brasileiro de Economia e Mercados Agroecológicos e Orgânicos. (Site). Publicado em: 09 ago. 2019. Disponível em: https://www.ufrgs.br/obema/agroecologia-definicao-licoes-aprendidas-e-desafios/. Acesso em 02 mai. 2022.
DOWBOR, L. Fome, uma decisão política e corporativa. In: CAMPELO, T.; BORTOLETTO, A. P. (Orgs.). Da fome à fome: diálogos com Josué de Castro. São Paulo: Cátedra Josué de Castro; Zabelê Comunicação; Editora Elefante, 2022.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. O agro brasileiro alimenta 800 milhões de pessoas, diz estudo da Embrapa, 2021a. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/59784047/o-agro-brasileiro-alimenta-800-milhoes-de-pessoas-diz-estudo-da-embrapa. Acesso em: 08 set. 2021.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Soja em números (safra 2020/21), 2021b. Disponível em: https://www.embrapa.br/soja/cultivos/soja1/dados-economicos. Acesso em: 09 set. 2021.
FERNANDES, A. C. S. de A. O pensamento agroecológico como quebra dos paradigmas da agricultura convencional: o crescimento do controle biológico no Brasil e o uso de defensivos químicos. Revista Terra Mundus, Buenos Aires, v. 6, n. 1, 2019.
FERNANDES, C. V. dos R.; MORALES, A. G.; LOURENZANI, A. E. B. S. Narrativas de agricultores familiares: dificuldades e motivações no sistema agroecológico. Revista Brasileira de Agroecologia, Curitiba, v. 16, n. 4, p. 305-319, 2021.
FERRON, J. da L.; TROIAN, A.; BREITENBACH, R. Agricultura Familiar e Reprodução Social: Estratégias dos Assentados de Santana do Livramento/RS. Desenvolvimento em Questão, Ijuí, v. 19, n. 57, 2021.
FONTANELLA, B. J. B.; RICAS, J.; TURATO, E. R. Amostragem por saturação em pesquisas qualitativas em saúde: contribuições teóricas. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.2, n.1, p.17-27, 2008.
GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. A produção da autonomia: os “papéis” do autoconsumo na reprodução social dos agricultores familiares. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, v. 15, n. 1, p. 89-122, 2007.
GRISA, C. et al. (Orgs.). Sistemas alimentares e territórios no Brasil. 1. ed. Porto Alegre: UFRGS, 2022.
GRISA, C.; GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. "Produção invisível" na agricultura familiar: autoconsumo, segurança alimentar e políticas públicas de desenvolvimento rural. Agroalimentaria, Mérida, v. 16, n. 31, p. 65-79, 2010.
HECHT, S. A evolução do pensamento agroecológico. In: ALTIERI, M. A. Agroecologia: as bases científicas da agricultura alternativa. 9. ed. Rio de Janeiro: PTA/FASE, 2011.
HEYDT, D.; HOFF, D. N.; TROIAN, A. A Formação Econômica de Santana do Livramento/RS. Revista Estratégia e Desenvolvimento, Santana do Livramento, v. 2, n. 1, p. 32-54, 2019.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017: resultados definitivos, 2019. Disponível em: https://censos.ibge.gov.br/agro/2017/templates/censo_agro/resultadosagro/index.html. Acesso em 23 jan. 2021.
KUPLICH, T. M.; CAPOANE, V.; COSTA, L. F. F. O avanço da soja no Bioma Pampa. Boletim Geográfico do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, n. 31, p. 83-100, 2018.
MAAS, L.; MALVESTITI, R.; GONTIJO, L. A. O reflexo da ausência de políticas de incentivo à agricultura urbana orgânica: um estudo de caso em duas cidades no Brasil. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 36, n. 8, 2020.
MACIEL, M. D. A. Desenvolvimento sustentável e as práticas inovadoras da agricultura familiar: O caso de Santana do Livramento/RS. 274f. Dissertação (Mestrado em Administração) – Programa de Pós-Graduação em Administração, Universidade Federal do Pampa. Santana do Livramento, 2022.
MACIEL, M. D. A.; TROIAN, A.; OLIVEIRA, S. V. de. Brasil do agro, país da fome: pensando estratégias para o desenvolvimento sustentável. Espacio Abierto, Maracaibo, v. 31, n. 3, p. 23-41, 2022.
MAIA, J. F.; TROIAN, A. Transformações no cenário rural em Dom Pedrito: efeitos da modernização da agricultura. Anais do XII Salão Internacional de Ensino, Pesquisa e Extensão-SIEPE, Santana do Livramento, v. 2, p. 1-2, 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/346398551_TRANSFORMACOES_NO_CENARIO_RURAL_EM_DOM_PEDRITO_EFEITOS_DA_MODERNIZACAO_DA_AGRICULTURA. Acesso em 05 jan. 2025.
MALUF, R. Tempos sombrios de pandemia e fome: responsabilidades da pesquisa em soberania e segurança alimentar e nutricional. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 27, p. 1-5, 2020. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8659993. Acesso em: 02 ago. 2021.
MAPA. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Informações Técnicas. Governo Federal, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/insumos-agropecuarios/insumos-agricolas/agrotoxicos/informacoes-tecnicas. Acesso em: 10 abr. 2021.
PERON, C. C. et al. Produção orgânica: uma estratégia sustentável e competitiva para a agricultura familiar. Retratos de Assentamentos, Araraquara, v. 21, n. 2, p. 104-127, 2018
PREISS, P.; SCHNEIDER, S. (Orgs.). Sistemas alimentares no século XXI: Debates Contemporâneos. Porto Alegre: UFRGS, 2020.
PESSÔA, J. R. Gênero e educação: a formação educacional para a igualdade de Gênero no Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2021.
RASTOIN, J.; GHERSI, G. Le système alimentaire mondial. Concepts et méthodes, analyses et dynamiques. [S.l.]: Quae, 2010, 565 p.
REDE PENSSAN. Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional. 2º Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil, 2022. Disponível em: https://pesquisassan.net.br/2o-inquerito-nacional-sobre-inseguranca-alimentar-no-contexto-da-pandemia-da-covid-19-no-brasil/. Acesso em: 08 jun. 2022.
SABOURIN, E. Abordagens em termos de sistemas alimentares e território no Brasil. In: GRISA, C. et al. Sistemas alimentares e territórios no Brasil. 1. ed. Porto Alegre: UFRGS, 2022.
SCHNEIDER, S. A diversidade da Agricultura Familiar. 2. ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.
SCHNEIDER, S.; CASSOL, A. Diversidade e heterogeneidade da agricultura familiar no Brasil e algumas implicações para políticas públicas. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 31, n.2, p. 227-263, 2014.
SCHNEIDER, S.; FIALHO, M. A. V. V. Pobreza rural, desequilíbrios regionais e desenvolvimento agrário no Rio Grande do Sul. Teoria e Evidência Econômica, Passo Fundo, v. 8, n. 15, p. 117-149, 2000.
SWINBURN, B. et al. The Global Syndemic of Obesity, Under nutrition, and Climate Change. The Lancet Commission report. London, v. 393, ISSUE 10173, p. 791-846, 2019. Disponível em: https://www.thelancet.com/commissions/global-syndemic. Acesso em: 05 jul. 2022.
TERRA, S. B.; COSTA, J. E. L. da. Nível de informação e consumo da população sobre produtos orgânicos em Santana do Livramento, Rio Grande do Sul. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 12, n. 2, p. 311-318, 2017.
TROIAN, A.; BREITENBACH, R. Estratégias e formas de reprodução social na agricultura familiar da Fronteira Oeste do Rio Grande do Sul. Novos Cadernos NAEA, Belém, v. 21, n. 1, 2018.
VASCONCELOS, V. H. R. de. Feiras agroecológicas da cidade de João Pessoa - Paraíba: caracterização de produtores e consumidores de alimentos orgânicos e sua relação com a gastronomia paraibana. 75 f. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento e Meio Ambiente) – Programa Regional de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente, Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa, 2018.
VINUTO, J. A amostragem em Bola de Neve na pesquisa qualitativa: um debate em aberto. Temáticas, Campinas, v. 22, n. 44, p. 201-218, 2014.
WANDERLEY, M. de N. B. O mundo rural como um espaço de vida: reflexões sobre a propriedade da terra, agricultura familiar e ruralidade. 1. ed. Porto Alegre: UFRGS, 2015.
WEBER, J.; SILVA, T. N. da. A Produção Orgânica no Brasil sob a Ótica do Desenvolvimento Sustentável. Desenvolvimento em Questão, Ijuí, v. 19, n. 54, p. 164-184, 2021.
WEZEL, A. et al. Agroecology as a science, a movement and a practice. A review. Agronomy for Sustainable Development, [S.l.], v. 29, p. 503-515, 2009.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Mitali Daian Alves Maciel, Alessandra Troian

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
By publishing in Revista Desenvolvimento em Questão, authors agree to the following terms:
All works are published under the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0), which allows:
Sharing — to copy and redistribute the material in any medium or format;
Adaptation — to remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially.
These permissions are irrevocable, provided that the following terms are respected:
Attribution — authors must be properly credited, a link to the license must be provided, and any changes made must be indicated.
No additional restrictions — no legal or technological measures may be applied that legally restrict others from doing anything the license permits.
Notices:
The license does not apply to elements that are in the public domain or covered by legal exceptions.
The license does not grant all necessary rights for specific uses (e.g., image rights, privacy, or moral rights).
The journal is not responsible for the opinions expressed in the articles, which are the sole responsibility of the authors. The Editor, with the support of the Editorial Board, reserves the right to suggest or request modifications when necessary.
Only original scientific articles presenting research results of interest that have not been previously published or simultaneously submitted to another journal with the same purpose will be accepted.
Mentions of trademarks or specific products are intended solely for identification purposes and do not imply any promotional relationship by the authors or the journal.
License Agreement (for articles published from 2025 onward): Authors retain the copyright to their article and grant Revista Desenvolvimento em Questão the right of first publication.